Strona główna » Na zdrowie » Najzdrowszy olej tłoczony na zimno – właściwości i zastosowanie

Najzdrowszy olej tłoczony na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej tłoczony na zimno - wpis na bloga

Olej tłoczony na zimno zachowuje więcej wartości odżywczych w porównaniu z olejami tłoczonymi w bardzo wysokiej temperaturze. Mają również bardziej naturalny smak, dzięki czemu mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów w kuchni. Co oznacza tłoczenie na zimno? Dlaczego warto wybierać oleje naturalne spożywcze wytwarzane w ten sposób? Jakie są ich właściwości oraz możliwości zastosowania? Podpowiadamy.

Olej tłoczony na zimno, czyli jaki?

Oleje tłoczone na zimno są wytwarzane w niskich temperaturach. Podczas gdy nasiona, z których powstają oleje rafinowane, są poddawane nawet 300 stopniom Celsjusza, w produkcji olejów tłoczonych na zimno stosuje się zwykle poniżej 35 stopni Celsjusza. Taka temperatura tłoczenia pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych, w tym między innymi antyoksydantów oraz zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej tłoczony na zimno – właściwości

Olej tłoczony na zimno wyróżnia się wysoką zawartością antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9. Każdy rodzaj oleju wykazuje dodatkowo unikalne właściwości, zależne od tego z jakiej rośliny go wytworzono.

Olej rzepakowy stanowi dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także witamin A, D3, E oraz K. Składniki te są istotne dla profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wykazują także korzystny wpływ na odporność, procesy przemiany materii, kondycję skóry oraz zdrowie kości.

Olej słonecznikowy stanowi źródło witaminy E, beta-karotenu, lecytyny oraz kwasów Omega-6 i Omega-9. Składniki te wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i układu pokarmowego. Są istotne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie oraz wspomagają funkcje mózgu i układu nerwowego. Mają także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mogą pomagać w zwalczaniu szkód spowodowanych przez wolne rodniki.

W oleju lnianym znajdziemy kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9 oraz witaminę E. Składniki te wykazują dobroczynne działanie wobec układu krążenia i serca, wpływają także korzystnie na trawienie. Pomagają w regulacji procesów zapalnych i wspierają rozwój mózgu, a także biorą udział w regulacji procesów zapalnych zachodzących w organizmie.

Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz fitosterole, karotenoidy i witaminę E. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga zdrowie serca. Wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego i układu odpornościowego oraz jest silnym przeciwutleniaczem.

Olej z ostropestu stanowi bogate źródło sylimaryny. Substancja aktywna wykazuje działanie ochronne wobec wątroby, regeneruje także komórki trzustki oraz obniża poziom cukru we krwi. O właściwościach naturalnego oleju z ostropestu decydują również witaminy: A, C, D, E, K oraz F, które są istotne dla prawidłowego działania układu krążenia, układu odpornościowego i układu pokarmowego. To także silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

W oleju z czarnuszki znajdziemy kwasy Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9. Zawiera on także: beta-karoten, witaminę E, biotynę, tymochinon oraz przeciwutleniacze. Składniki te wyróżniają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmacniają one układ immunologiczny, działają także przeciwnowotworowo. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i prekursorem witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu.

Olej dyniowy stanowi doskonałe źródło kwasów Omega-6, witamin z grupy B oraz witamin A, E i C. Taki skład wspiera funkcjonowanie układu moczowego oraz bierze udział w utrzymaniu zdrowia skóry, włosów i paznokci. Zawarte w naturalnym oleju spożywczym witaminy działają przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Tymczasem kwasy tłuszczowe wspierają regulację procesów zapalnych oraz pomagają w odpowiedzi immunologicznej.

Olej z wiesiołka jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, a także cynk, selen, magnez i wapń. Składniki te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, układu odpornościowego oraz układu krążenia. Działają również przeciwutleniająco, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym oraz są niezbędne do utrzymania zdrowych włosów, skóry i paznokci.

Olej konopny jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, oraz witaminy E. Kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy i układ hormonalny. Pełnią także ważną rolę nośników dla rozpuszczalnych w tłuszczach witamin oraz innych składników odżywczych. Olej konopny działa również przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.

Olej tłoczony na zimno – przechowywanie

Olej naturalny spożywczy tłoczony na zimno należy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym, najlepiej w lodówce. Termin przydatności do spożycia tego typu produktów wynosi do 3 miesięcy. W celu przedłużenia trwałości olejów tłoczonych na zimno można je zamrozić.

Olej lniany TŁOCZONY TRADYCYJNIE 500ml

Olej tłoczony na zimno – zastosowania kulinarne

Olej tłoczony na zimno świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu wielu potraw. Do spożycia na zimno nadają się:

  • olej lniany, który można dodawać do kaszy, ziemniaków, kapusty kiszonej lub twarogu;
  • oleje rzepakowy, dyniowy i słonecznikowy, które stanowią doskonały dodatek do surówek i sałatek;
  • olej z orzecha włoskiego, którego niepowtarzalny smak i aromat może wzbogacić nie tylko smak sałatek, ale także wytrawnych sosów, a nawet deserów;
  • olej z ostropestu, który doskonale wkomponuje się w domowej roboty pasty kanapkowe i sałatki.

Z pomocą naturalnych olejów spożywczych można przygotowywać także posiłki gotowane i smażone. Pamiętajmy jednak, że do smażenia nie nadają się oleje o niskiej temperaturze dymienia (takie jak np. olej lniany, olej słonecznikowy czy też olej konopny).

Olej tłoczony na zimno – zastosowania zewnętrzne

Olej tłoczony na zimno może być także stosowany zewnętrznie, na skórę lub włosy. Zawarte w nim składniki:

  • działają regenerująco i kojąco;
  • łagodzą stany zapalne;
  • poprawiają elastyczność i nawilżenie skóry;
  • przywracają włosom miękkość i blask.

W kosmetologii w szczególności wykorzystywany jest ogromny potencjał naturalnych olejów z: czarnuszki, dyni, lnu oraz orzecha włoskiego.

Olej dyniowy tłoczony na zimno 500 ml

Sięgnij po najzdrowsze oleje

Każdy z olejów tłoczonych na zimno dostępnych na rynku ma swoje unikalne właściwości smakowe i zdrowotne. Czym kierować się przy zakupie tego typu produktów? Najważniejsze jest, aby zwrócić uwagę na oznaczenia jakości, takie jak np. ekologiczne certyfikaty oraz informacje na temat procesu tłoczenia.

Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno będą miały krótki termin przydatności do spożycia. Wyróżniają je również:

  • tradycyjna metoda wytwarzania z wysokiej jakości nasion;
  • wysoka zawartość składników bioaktywnych;
  • wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi.

W Fabryce Soków oferujemy tradycyjnie tłoczone oleje z rzemieślniczej tłoczni Olejarnia Cewków. Olejarnia znajduje się w podkarpackiej części Roztocza, na terenach słonecznej Ziemi Lubaczowskiej. Naturalne oleje spożywcze wytwarzane w Olejarni Cewków są aromatyczne, nierafinowane i zdrowe, ponieważ charakteryzuje je wysoka wartość odżywcza i zawartość składników bioaktywnych. Ich właściwości zostały potwierdzone podczas badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu.

Po oleje tłoczone na zimno z Olejarni Cewków warto sięgnąć, gdy zależy nam żywności produkowanej wyłącznie przy użyciu tradycyjnych, rzemieślniczych metod. Próżno w nich szukać zbędnych dodatków w postaci substancji konserwujących, sztucznych aromatów czy też barwników. To produkt wysokogatunkowy, który powinien stanowić podstawę każdej dobrej kuchni.

Poznaj nasze produkty

Poznaj nasze produkty

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu