Strona główna » Na zdrowie » Wzmacniające soki na ciepło z przyprawami – idealny sposób na zimowe infekcje i przesilenie wiosenne!

Wzmacniające soki na ciepło z przyprawami – idealny sposób na zimowe infekcje i przesilenie wiosenne!

soki tłoczone z przyprawami

Jaki sok na osłabienie? Jaki sok na przeziębienia, a jaki na noc? Jeśli zastanawiasz się, czy soki mogą pomóc szybciej uporać się z chorobą , to odpowiedź brzmi – tak, mogą! Zwłaszcza podane na ciepło soki z prozdrowotnym dodatkiem przypraw i korzeni. Sprawdź, które soki na ciepło są najzdrowsze, jakie są ich rodzaje i dlaczego warto je pić.

Soki na ciepło to dość nowy sposób podawania soków, który zyskuje coraz więcej zwolenników. Czy soki na ciepło są zdrowe? Zdecydowanie. Picie soków na ciepło, zwłaszcza tych z dodatkiem przypraw, może przynieść organizmowi wiele korzyści dla zdrowia.

Dlaczego soki na ciepło są zdrowe?

Oto kilka właściwości soków na ciepło, które sprawiają, że ich picie wspomaga funkcjonowanie organizmu:

Soki na ciepło wzmacniają układ odpornościowy – dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, a także prozdrowotnych związków zawartych w przyprawach, soki na ciepło pomagają w zwalczaniu infekcji i chorób.

Soki na ciepło rozgrzewają organizm – picie ciepłych soków z przyprawami, zwłaszcza z korzeniem imbiru, goździkami czy cynamonem pomaga rozgrzać organizm i poprawić krążenie krwi, co ważne jest zwłaszcza w okresie zimowym i wczesną wiosną.

Soki na ciepło pomagają w detoksykacji organizmu – niektóre dodatki do soków, takie jak kardamon, kurkuma czy imbir, mają silne właściwości oczyszczające .

Soki na ciepło poprawiają trawienie – zawartość błonnika w tłoczonych sokach na ciepło sprawia, że poprawiają one perystaltykę jelit i usprawniają trawienie.

Soki na ciepło zwiększają poziom energii – wzmacniające składniki soków na ciepło, takie jak witaminy i minerały, mogą pomóc w zwiększeniu poziomu energii i poprawie ogólnego samopoczucia.

Podgrzanie soku owocowego, sprawia, że jego właściwości zyskują na sile, sam sok jest lepiej przyswajany przez organizm. W wyniku ogrzania rośnie także prozdrowotna moc korzeni i przypraw.

Jak powstają soki na ciepło z przyprawami? Co jest najważniejsze przy ich produkcji?

Soki z przyprawami na ciepło to doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu w okresie zimowym i wiosennym. Istnieją jednak pewne zasady, których należy przestrzegać przy ich wytwarzaniu, aby osiągnąć najlepsze efekty.

Pierwszą zasadą jest wybór odpowiednich składników. Ważne, aby były to świeże, bogate w witaminy i minerały owoce i warzywa. Można wykorzystać między innymi jabłka, marchew, buraki czy pomarańcze z lokalnych, ekologicznych upraw lub od certyfikowanych importerów. Drugą ważną kwestią jest technika wyciskania soków. Najlepiej jest używać w tym celu wyciskarki do soków na zimno, która pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych i witamin. Ostatnią zasadą jest wybór właściwych przypraw i proporcji. Do soku na ciepło można dodać m.in. cynamon, goździki czy imbir, które nie tylko poprawią smak, ale również wzmocnią jego właściwości zdrowotne. Należy pamiętać, żeby dobierać proporcje przypraw w sposób umiarkowany, aby nie przytłoczyć smaku i aromatu soku na ciepło.

W naszej Fabryce Soków dbamy o to, by wszystkie te zasady były ściśle przestrzegane, dlatego produkcję soków na ciepło z przyprawami zaczynami od zebrania zdrowych i świeżych owoców z naszego rodzinnego sadu na Roztoczu, następnie tłoczymy je na zimno, dzięki czemu powstaje naturalny sok NFC, a na koniec dodajemy przyprawy w proporcjach powstałych w wyniku wielu miesięcy prób i testów.

Więcej o właściwościach soków NFC i tym, dlaczego są tak zdrowe, przeczytasz w tym artykule:

Jakie soki na ciepło z przyprawami kupisz w naszym sklepie?

W naszej ofercie znajdziesz trzy rodzaje pysznych i superzdrowych soków z przyprawami, których właściwości wzmocnisz poprzez podgrzanie. Oto one:

Sok jabłko-imbir – bezalkoholowy grzaniec dla zdrowia

Tłoczony na zimno sok z jabłek i imbiru 100 % to niezwykle aromatyczne superfood, dzięki któremu każdego dnia dostarczysz sobie dawki prozdrowotnych substancji odżywczych. Zebrane w rodzinnym sadzie na Roztoczu jabłka wzbogacone zostały sokiem wytłoczonym z imbiru, którego cenne właściwości znane są od wieków. Podgrzewając nasz sok z jabłek i imbiru, przygotujesz pełen zdrowia i smaku rozgrzewający napój, który umili ci chłodne wieczory.

Więcej o prozdrowotnych właściwościach imbiru przeczytasz tutaj:

Sok jabłko-pomarańcza z goździkami – antyokcydacyjny koktajl na ciepło

Nasz sok jabłko-pomarańcza z goździkami zawiera tylko i wyłącznie to, co udało się wytłoczyć z wyselekcjonowanych, jędrnych owoców. Nie ma w składzie cukru, barwników, konserwantów ani wody, nie powstał też z koncentratu. To, co otrzymujesz to czysty sok z jabłek i pomarańczy, niefiltrowany i jedynie delikatnie zapasteryzowany oraz doprawiony naturalnym wyciągiem z goździków.

Jak goździki wpływają na zdrowie, dowiesz się z tego tekstu:

Sok jabłko-cynamon – zgrana para w walce z cukrzycą

Zarówno jabłka jak i cynamon to bardzo dobrze przebadane produkty spożywcze, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości.

Dzieje się tak głównie ze względu na ich ponadprzeciętną zawartość wielu antyoksydantów, posiadających zdolności do neutralizowania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za uszkodzenie komórek i powstawanie nowotworów. Dzięki nim i innym wymienionym składnikom, sok z jabłek z cynamonem NFC wykazuje liczne korzystne właściwości.

Więcej o nich przeczytasz tu:

Jak pić soki na ciepło – do ilu stopni można podgrzać sok, żeby nie stracił swoich właściwości?

Podgrzewanie soku wzmacnia jego prozdrowotne właściwości, jednak nie powinno się go przegrzewać, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zniszczyć wiele zawartych w nim cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zazwyczaj zaleca się podgrzewanie soku do temperatury 60-70 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura przekroczy 70 stopni, soki mogą stracić część swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy, enzymy i przeciwutleniacze.

Jak rozpoznać, czy temperatura soku nie przekroczyła 70 stopni? Precyzyjnie określimy to tylko za pomocą termometru, jednak można założyć, że poniżej 70 stopni powierzchnia napoju powinna tylko lekko parować – jeśli napój nie paruje w ogóle, to jest zbyt zimny. Jeśli parowanie jest intensywne, temperatura soku jest wyższa niż 70 stopni Celsjusza.

Poznaj nasze produkty

Poznaj nasze produkty

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu