Każdy produkowany przez nas ocet jest żywy – żywy ocet jabłkowy, żywy ocet z kwiatu jaśminu czy żywy ocet z aronii. Nazywamy je octami żywymi, ponieważ dosłownie żyją, dojrzewają, pracują w nich stale żywe bakterie octowe, a w niektórych butelkach tworzy się nawet tak zwana matka octowa.
Ocet żywy z matką octową
Czym jest matka octowa? To substancja złożona z białek celulozy i żywych bakterii kwasu octowego — najłatwiej opisać ją jako galaretowaty krążek lub małe śluzowate kuleczki, które tworzą się na powierzchni żywych octów. Matka octowa zapewnia bezpieczny dom cennym bakteriom, które przekształcają alkohol w kwas octowy. W produkcji octu przemysłowego matka octowa jest odfiltrowywana, chociaż jest całkowicie nieszkodliwa. W rzeczywistości pozostawienie matki octowej w occie przynosi korzyści zdrowotne, ponieważ pożyteczne bakterie nie są usuwane z gotowego produktu.
Żywy ocet – niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem

Źródło: freepik
Oprócz obecności żywych dobroczynnych bakterii, czego oznaką jest lekkie musowanie octu, w naszych żywych octach możesz znaleźć także małe drobinki osadu. Są to maleńkie, przypominające miazgę kawałki owoców, których używamy do produkcji octu żywego. To zupełnie naturalne zjawisko, które świadczy o tym, że ocet nie był filtrowany, bo – podobnie jak w przypadku matki octowej – odfiltrowanie ich oznaczałoby zmniejszenie właściwości smakowych i dobroczynnego działania. Nigdy też nie podgrzewamy naszych octów (proces pasteryzacji) – są octy całkowicie surowe, dzięki czemu zachowują wszystkie składniki odżywcze, zdrowe bakterie i świeży smak. Większość octów owocowych, które można znaleźć w sklepach spożywczych, jest mocno filtrowana i pasteryzowana termicznie. Procesy te zabijają wszystkie występujące w occie mikroorganizmy i pozbawiają go złożonego smaku – a przecież nie jest to działanie niezbędne. Dzięki swojej kwasowości octy żywe mają praktycznie nieskończony okres przydatności do spożycia, nawet jeśli są surowe, niepasteryzowane i niefiltrowane. Nasze octy żywe możesz z powodzeniem przechowywać na półce w spiżarni – w raczej chłodnym i ciemnym miejscu.
Ocet żywy – właściwości prebiotyczne
Czy ocet jest zdrowy? Ten żywy – zdecydowanie! Żywy ocet jest źródłem prebiotyków, czyli związków, które stymulują wzrost mikroorganizmów korzystnych dla mikrobiomu jelitowego człowieka. Prebiotyki są po prostu pokarmem dla pożytecznych bakterii bytujących w naszym układzie pokarmowym. Spożywanie prebiotyków pomaga bakteriom jelitowym wytwarzać składniki odżywcze dla komórek okrężnicy i prowadzi do lepszego funkcjonowania układu trawiennego, co z kolei zbawiennie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu, na przykład na poprawę odporności. Kiedy ocet podlega procesowi filtracji, prebiotyki są z niego usuwane. Dlatego wiele osób codziennie spożywa żywy ocet, na przykład ocet jabłkowy, dla poprawy zdrowia.
Jak pić żywy ocet jabłkowy
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych octów żywych jest ocet jabłkowy. Ludzie wykorzystują jego cenne właściwości i włączają go do swojej diety. Jak stosować ocet jabłkowy na co dzień? Najskuteczniejsze jest picie octu jabłkowego rano, przed pierwszym posiłkiem lub tuż przed snem. Pory te sprawiają, że ocet jabłkowy najbardziej wydajnie obniża poziom cukru we krwi. Potwierdza to wiele badań naukowych – piszemy o nich między innymi w tekście Czy żywy ocet jabłkowy jest dla każdego? Kto powinien pić ocet jabłkowy?
Ile pić octu jabłkowego dziennie? Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie dawki octu jabłkowego na dwie porcje – na czczo pijemy 1-2 łyżki octu wymieszanego z pół szklanki wody, a wieczorem, przed snem, zmniejszamy ilość octu do 1 łyżki na pół szklanki wody.
Ocet żywy – właściwości prozdrowotne oprócz działania prebiotycznego

Dzięki temu, że ocet jest żywy, jego działanie jest o wiele silniejsze i skuteczniejsze niż octów filtrowanych czy pasteryzowanych. Spektrum właściwości żywych octów obejmuje między innymi:
- Obniżanie poziomu cukru we krwi – szczególnie polecany jest cukrzykom. Zawarte w nim pektyny spowalniają proces wchłaniania cukrów, poprawiając jednocześnie wrażliwość komórek na działanie insuliny;
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze – skutecznie zapobiega infekcjom wywoływanym m.in. przez bakterie E. Coli;
- Wspomaganie odchudzania – hamuje apetyt, a pobudzona nim perystaltyka jelit ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn;
- Odkwaszanie organizmu – żywy ocet wyrównuje poziom pH organizmu, wspierając odporność i poprawiając ogólną kondycję i samopoczucie;
- Wspomaganie pracy serca – obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym chorobom układu krążenia;
- Pomaganie w oczyszczaniu organizmu z toksyn – dzięki zawartości przeciwutleniaczy niszczy wolne rodniki – przyczynę wielu chorób. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, udar, opóźnia procesy starzenia.